Uusi verkkolaskulaki voimaan 1.4.2020.

Uusi verkkolaskulaki astuu voimaan 1.4.2020 osana EU:n verkkolaskudirektiiviä. Aikaisemmin laki koski pelkkiä julkishallintoja. Nyt se laajenee koskemaan kaikkia yrityksiä paitsi niitä, joilla on alle 10.000 euron liikevaihto tai yrityksiä, joilla on pelkästään kuluttajakauppaa.

Huhtikuun alusta alkaen yrityksillä on oikeus vaatia toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa, eli verkkolasku.

Laki ei kiellä vastaanottamasta erimuotoisia laskuja, mutta se antaa ostajalle oikeuden hylätä muut kuin direktiivin määrittämät laskut. Uudessa laissa on määritelty sähköisen laskun standardi. Sähköinen lasku ei siis ole sähköpostilasku tai kuvatiedosto.

Verkkolaskuissa on lukemattomia hyötyjä. Niiden lähettäminen ja vastaanotto on jo mahdollista kaikille yrittäjille ilman kalliita järjestelmäinvestointeja. Älä epäröi kysyä meiltä sopivia vaihtoehtoja yrityksellesi!

10 hyvää syytä siirtyä verkkolaskutukseen

1. VERKKOLASKULAKI

Uusi verkkolaskulaki astuu voimaan huhtikuussa 2020. Tämä antaa kaikille yrityksille julkishallintojen lisäksi mahdollisuuden vaatia sähköisiä laskuja ja hylätä muut, kuin direktiivin mukaiset laskut.

2. TIETOTURVA PARANEE

Verkkolaskun lähettäjä on todennettu, sillä yrityksillä on sopimus lähettäjän (operaattorin) kanssa. Huijarit eivät pääse käsiksi e-laskuihin, toisin kuin paperi- ja sähköpostilaskuihin.

3. LASKUN TOIMITUS ON NOPEAMPAA

Saatava kotiutuu nopeammin lyhyelläkin maksuajalla, kun laskun toimitus perille ei vie useita päiviä.

4. HUKKUU HARVEMMIN

Ei ole riskiä siitä, että lasku jäisi pudottamatta postilaatikkoon tai hukkuisi lajittelussa. Virhetilanteissa lähettäjä saa ilmoituksen mikäli verkkolaskua ei jostain syystä pystytä toimittamaan. Saapumattomien verkkolaskujen syy on selvitettävissä.

5. EDULLISEMPI KUIN PAPERIPOSTI

Oletko huomioinut ostolaskuissa mahdollisia paperilaskujen laskutuslisiä? Esimerkiksi teleoperaattorit veloittavat yritykseltä paperilaskusta pahimmillaan jopa 10 euroa. Paperilaskulisistä voi tulla vuositasolla jo huomattava kulu, jos yrityksesi ei ota vastaan verkkolaskuja.

Myyntilaskujen lähetykseen et tarvitse tulostinta, mustetta, kirjekuoria ja postimerkkejä. Lisäksi itse laskujen kuorittamiseen ja toimittamiseen kulunut aika vapautuu muihin töihin.

6. HYVÄKSYNTÄ LASKUILLE SAADAAN SÄHKÖISESTI

Laskut voidaan kierrättää hyväksynnän läpi ohjelman sisällä. Laskun ei tarvitse jäädä odottamaan kenenkään saapumista toimistolle, kun hyväksynnän voi tehdä sähköisesti esimerkiksi kännykän appilla. Laskun käsittelystä ja käsittelijöistä jää tiedot talteen.

7. RAPORTOINTI, SEURANTA, TILIÖINTI

Kuinka paljon ostoja olet tehnyt vuoden aikana tietyille toimittajille? Mistä laskuista muodostuu jokin kulukokonaisuus yrityksellesi? Porautuminen esimerkiksi tuloslaskelmalta tuotoille ja kuluille on sähköisen järjestelmän parhaita etuja.

8. ARKISTOINTI

Laskut pysyvät tallessa vähintään kirjanpitolain vaatiman ajan ja ovat helposti saatavilla tarvittaessa, jos esimerkiksi asiakas haluaa laskukopion. Ei enää tilaa vieviä mappeja ja manuaalista selaamista.

9. YMPÄRISTÖ

Verkkolasku ei rasita ympäristöä kuten paperilaskut.

10. SELKIYTTÄÄ TULEVAISUUDESSA RAJOJEN YLI KÄYTÄVÄÄ KAUPPAA

Laskujen tietokenttiä yhtenäisestään ympäri Eurooppaa. Laskudirektiiviin tulee jatkossa pakolliset ja valinnaiset tietokentät, joka parantaa laskujen selkolukuisuutta ja käsiteltävyyttä myös ulkomaisten asiakkaiden ja toimittajien kanssa.