Koronainfo yrityksille

Pyrimme kokoamaan sivulle yrittäjälle hyödyllisiä linkkejä koskien koronakriisiä. Seuraamme tilannetta ja päivitämme sivustoa aktiivisesti.

Päivitetty 31.3.

  • Verotus-osioon linkki vero.fin usein kysyttyihin kysymyksiin koskien veroja ja verojen maksua.
  • Rahoitus-osioon linkki ELY-keskusten rahoituksiin pienyrityksille.
  • Työnantaja-osioon lyhenne 1.4. voimaan tulevasta väliaikaisesta lakimuutoksesta.

Päivitetty 1.4.

Päivitetty 2.4.

  • Työnantaja-osioon lisätty linkki koosteeseen koskien väliaikaisia lakimuutoksia lomautuksista.

Päivitetty 6.4.

  • Työnantaja-osioon lisätty linkki tiedotteeseen koskien työeläkeyhtiöiden korona-helpotuksia.

Päivitetty 14.4.

Päivitetty 28.4.

Neuvonta

Yritys-Suomen Talousapu -neuvontapalvelu auttaa ja neuvoo yrittäjiä. Neuvojat ovat yrityksen talouden- ja terveyttämisen asiantuntijoita. Neuvonnasta vastaavat ELY-keskukset.

Yritys-Suomi Talousapu -neuvonta

TEM: Toimintaohjeita yrityksille

Verotus

Ennakkoveron määrä perustuu arvioon yrityksen verotettavasta tuloksesta. Mikäli tulot ja kulut eivät vastaa arviota, muuta ennakkoveroa. Kysy omalta asiakasvastaavaltasi apua tarvittaessa.

Yritys voi hakea myös tilapäisiin maksuvaikeuksiin maksujärjestelyä. Maksujärjestelyjen ehtoja on helpotettu 25.3. alkaen.

Hallitus ilmoitti 24.4. valmistelevansa vuonna 2020 maksettujen arvonlisäverojen palautusta. Palautetut arvonlisäverot helpottavat yritysten kassatilannetta. Arvonlisäverot pitää kuitenkin maksaa takaisin, joten kyseessä on laina.

Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteessa

Korona ja verojen maksaminen

Suomen Yrittäjien toimintaohjeita yrityksille verotukseen liittyen

Verottaja: Lisätietoa arvonlisäveron palauttamisesta tulossa

Rahoitus

Ole mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä omaan rahoittajapankkiisi. Selvitä heidän kanssaan mahdolliset tuotteet akuuttiin tilanteeseen.

Suomen Yrittäjät ovat koonneet kattavan listauksen rahoituksesta ja rahoituslähteistä koronakriisissä.

Korona ja yrityksen rahoitus

Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus pk-yrityksille häiriötilanteissa tarjoaa kahta erilaista rahoitusta yrityksille.

Business Finlandin häiriötilannerahoitus

ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka kärsivät koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata. Tiistaina 31.3. avautuu uusi avustusmuoto yrityksille, jotka työllistävät 1-5 työsuhteessa olevaa henkilöä.

ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Sen rinnalla yksinyrittäjä voi hakea myös yrittäjille tulossa olevaa laajennettua työttömyystukea.

Kunnat tiedottavat yrittäjiä siitä, miten ja missä lomakkeen voi täyttää ja minne se pitää toimittaa.

TEM: Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjän tuesta

Tietoa yksinyrittäjälle suunnatusta tuesta

Työnantaja

1.4.2020 astui voimaan väliaikainen lakimuutos, jonka mukaan työsopimuslain mukainen lomautusilmoitusaika on 5 päivää (ei siis 14 päivää). Tämänkin jälkeen työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa voi kuitenkin olla laista poikkeavia lomautusilmoitusaikoja.

Työsopimuslain, merityösopimuslain ja yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain lakimuutokset (HE 26/2020) ovat voimassa 30.6.2020 asti. Työttömyysturvalain muutokset (HE 27/2020) ovat voimassa 31.7.2020 asti. Molemmat hallituksen esitykset ovat vahvistettu 31.3.2020.

Työehtosopimuksen määräystä lomautuksista on kuitenkin noudatettava lain sijaan. Työehtosopimusten eroista johtuen lomauttamista koskevissa asioissa varmin tietolähde on yrityksen oma työnantajaliitto.

Korona ja työsuhteisiin liittyvät väliaikaiset lakimuutokset -kooste

EK:n päivittyvä tiedote koskien työlainsäädäntöä

Joihinkin työehtosopimuksiin on sovittu tilapäisistä muutoksista, kuten mm. lyhyemmistä lomautusilmoitusajoista tai yt-neuvotteluiden kestoajoista.

Tilapäiset TES-muutokset Suomen Yrittäjien sivuilla

Työnantajan palkanmaksuvelvollisuus

Lomauttaminen ja yt-laki

Työnantajan työeläkemaksujen alennus toteutuu. Alennus on 2,6 %-yksikköä ja se tulee voimaan 1.5.2020. Alennus on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Työeläkevakuutusmaksujen alennus

Työeläkeyhtiöiden korona-helpotukset