Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehti 11/2015: Taloustilanne tilitoimiston näkökulmasta

Postitettu 17.11.2015

- On vähän jännää, että isossa kuvassa taloustilanne näyttää murheelliselta, mutta kun miettii meidän asiakaskuntaa, ei siellä tavallista enempää vararikkoja ole ollut, sanoo toimitusjohtaja Tapio Peltomäki Turun Tilikeskuksesta.
- Heti vuosina 2008-2009 saattoivat mennä nurin ne yritykset jotka olisivat muutenkin menneet. Sen jälkeen konkursseja ei ole ollut normaalia enempää. Vaikka onhan se aikamoista voimistelua monella ollut, Peltomäki myöntää.

Tilikeskus-Yhtiöt toimivat kaikkialla Varsinais-Suomessa. Asiakkaina on kaikenkokoisia yrityksiä.
- Salossa yritysmaailmaan vaikuttaa Microsoftin lakkautus, mutta Vakka-Suomessa ja Turun ympäristössä ei kaikki näytä ollenkaan huonolta. Telakan heijastusvaikutukset tuovat alihankkijoille ja palveluelinkeinoille työtä, Peltomäki summaa.

Tilitoimistoyrittäjällä riittää uskoa alueen elinvoimaisuuteen:
- Yritykset ovat löytäneet hyvin uusia tukijalkoja. On uusajattelua ja uudenlaista yrittäjyyttä. Normaali mikroyritys myös pitää henkilökunnastaan kiinni viimeiseen asti, vaikka isot yritykset pitäisivät yt-neuvotteluja.

Henkilöstöstä kannattaa pitää kiinni, on Peltomäenkin neuvo.
- En vähennä itse. Aina on huonojen aikojen jälkeen tullut hyvät ajat. Ihmettelen kovasti, mistä firmat aikovat saada työntekijät takaisin sitten kun ajat paranevat. Vuonna 2008 Kone panosti järjettömästi henkilöstön kouluttamiseen ja kehittämiseen. He olivat hurjassa iskussa, kun talous alkoi taas vetämään.

Mutta Kone onkin pohjimmiltaan perheyritys. Kuten myös Tilikeskus, joka on toiminut jo 50 vuotta.
- Siinä on nähty kaikenlaisia aikoja. Tiedämme, että huominenkin on tulossa, Tapio Peltomäki muistuttaa.
- Pomppuisena aikana konseptin koossa pitäminen on yritykselle elintärkeää. Säästämällä voidaan saada jotain asioita aikaiseksi, mutta ei sillä liiketoimintaa kehitetä. Toki ymmärrän, jos kysymys on yrityksen eloonjäämiskamppailusta, mutta kyllä huonoinakin aikoina pitää pystyä pohtimaan, mitä huomenna tapahtuu.

Ja jos näyttääkin huonolta, kannattaa antaa myös ulkopuolisen asiantuntijan katsoa yrityksen asioita. Ainakin sitä kannattaa kokeilla ennen kun lyö hanskat tiskiin.
- Monelle yrittäjälle se oma juttu on liian lähellä. Toisen kanssa keskustelu voi avata asioita eri tavalla - kyselemällä, miksi näin on tehty, saadaan yrittäjä itse huomaamaan asioita. Yleensä vastaus on, että kun niin on aina tehty, Tapio Peltomäki hymähtää.