Huijauskirjeitä liikkeellä - European Business Number

Postitettu 01.07.2015

Yrityksiä koskevat huijaukset perustuvat yleensä kotimaisiin verkkomainontasivuihin, mutta viimeisten vuosien aikana ovat myös ulkomaiset toimijat aktivoituneet meillä Suomessa. Asiakkaitamme on lähestynyt mm. European Business Number –niminen taho, joka kyselee viattomasti puuttuvia tietoja eurooppalaisten yritysten rekisteriä varten. Ilmoittamalla y-tunnuksensa ja allekirjoittamalla rekisteröintilomake yritys sitoutuu perustietojen ilmoittamisen sijaan tilaamaan 677 euron vuosihintaan markkinapaikan verkkoportaalista. Tilaus kestää 3 vuotta ja sitä on vaikea peruuttaa.

Suosittelemme, että yritykset tuhoavat tällaiset kirjeet eivätkä missään tapauksessa ilmoita tietojaan allekirjoituksella varustettuna tuntemattomille yrityksille. Mikäli yritys on ilmoittanut tietonsa European Business Number –yritykselle, suosittelemme ottamaan yhteyttä lakimieheemme Minna Markkulaan asiassa.

Yleistyvien huijausyritysten johdosta olemme laatineet muutaman neuvon vastaisuuden varalle:

  • Älä allekirjoita mitään sopimuksia, joiden sisältöä et tunne, vaikka myyjän mukaan sopimussuhde on aloitettu jo aiemmin. Mikäli olet epävarma, pyydä palveluntarjoajalta aikaisempaa sopimusta.
  • Y-tunnusta tai muita yrityksen yhteystietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroja tai osoitteita ei kannata ilmoittaa tuntemattomille palveluntarjoajille. Kyseiset tiedot löytyvät helposti ja ilmaiseksi YTJ-tietopalvelusta tai yrityksen verkkosivuilta, joten todennäköisesti näitä asioita tiedustelemalla halutaan saada vastuuhenkilön nimi ilmoituksessa piilotettuna olevaan tilaukseen.
  • Mikäli yritys on epävarma laskun aitoudesta, ottakaa yhteyttä kirjanpitäjäänne. Asiakkaiden määrästä johtuen olemme todennäköisesti törmänneet vastaavaan huijausyritykseen ja pystymme opastamaan toimintatavoissa.
  • Varokaa tuttujen yritysten yhdistelmiä. Monet markkinointiportaalit käyttävät tunnetuista palveluntarjoajista tuttuja numeroita tai nimiä. Yritys saadaan lisäksi uskomaan, että asiakassuhde on alkanut jo aiemmin. Todellisuudessa verkkoportaalissa olevat tiedot pysyvät monesti siellä riippumatta siitä, maksaako yritys verkkoportaalin laskun tai ei.
  • Tutulta kuulostavan palvelun todellisen palveluntarjoajan saa selville pyytämällä myyjältä palveluntarjoajan y-tunnuksen. Ytj.fi-palvelun kautta pystytään ilmaiseksi hakemaan yrityksen perustiedot, kuten aputoiminimet yms. tiedot. Näiden perusteella pystyy jo aika hyvin päättelemään laskun tai palvelun aitouden.

Tilikeskus-Yhtiöt palvelevat kattavasti sopimusoikeuden asioissa. Ota yhteyttä meihin, niin kerromme lisää.

Vesa Halme
KTM, KHT