Tavattoman tehokasta ja helppoa

Postitettu 15.12.2015

Katse peiliin ja avoin kysymys: Olemmeko toimialana osanneet viestiä, mistä taloushallinnon digitalisaatiossa on kyse? Useimmin puhutaan sähköisistä palveluista, mikä tuo mieleen enemmänkin energiayhtiöt.

Taloushallinnon digitaalisuus tarkoittaa todellista tehokkuusloikkaa, josta kaikki hyötyvät

Otetaan pari arkista, mutta mullistavaa esimerkkiä. Digitaalisesti lähetetty myyntilasku muuttuu vastanottajalla digitaaliseksi ostolaskuksi, joka voidaan hyväksyä, maksaa, siirtää kirjanpitoon ja arkistoida ilman moninkertaista manuaalityötä.

Toinen ja suhteellisen tuore esimerkki. Kuvaa kuittisi kännykällä, jonka jälkeen asia on kokonaisuudessaan hoidettu ja paperinpalan voi unohtaa. Kuitit siirtyvät kuvan kautta suoraan taloushallintoon ja arkistoon.

Digivallankumouksesta on taloushallinnon alalla puhuttu lähes 20 vuotta. Tai siis sähköisten palveluiden tulemisesta. Muutos on ollut hidas, mutta aivan viimeisten vuosien aikana vauhti on kiihtynyt. Siitä huolimatta verkkolaskutuksen käyttöönotto yritysten välisessä kaupankäynnissä on jäänyt sitkeästi alhaiseen, alle viidenneksen osuuteen. (Työ-ja elinkeinoministerön raportti, lokakuu 2015)

Selkeistä eduista huolimatta siirtymällä on siis ollut jarrunsa. Mielenkiintoista nähdä, käykö kuitenkin niin, että lopulta käsijarru vapautuu kokonaan, ja taloushallinnonkin digitaalisuus on yhtä arkipäiväistä kuin sähköposti.

Yhdestä asiasta olen varma. Digitaalisuus ei korvaa henkilökohtaista kontaktia, vaikka eräät taloushallinnon toimijat niin uskovatkin. 

Päinvastoin. Palvelun ostajalla tulee olla mahdollisuus tavata kumppaninsa. Digitaalisuus ei tarkoita itsepalvelua eikä se missään nimessä korvaa asiantuntijan ja asiakkaan välistä kommunikaatiota. Digitaalisuus tehostaa rutiineja ja antaa nimenomaan enemmän aikaa korkeatasoiselle palvelulle ja luottamukselliselle asiakassuhteelle.

Vain kohtaamalla ja tuntemalla toiminnan voimme todella ymmärtää asiakkaan tahdon, tarpeet ja toiveet. Etänä molemminpuolisen ymmärryksen saavuttaminen on mahdotonta.

Tilikeskus-Yhtiöt on kasvollinen perheyhtiö. Kotisivuiltamme löytyvät kuvan kera yhteystiedot ihmisistä, jotka tekevät työtä asiakkaidemme eteen ja yhteistyönä ihan tässä reaalimaailmassa. Mutta he tuntevat myös hyvin digitaalisten palveluiden edut asiakkaidensa näkökulmasta.

Rauhallista joulun aikaa!

Tapio Peltomäki
Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä