Suomi on vieras virkamiesrälssille (Y-lehti blogi)

Postitettu 17.01.2017

Seuraan ammatillisen mielenkiinnon vuoksi valtioneuvoston asialistoja, jotka löytyvät osoitteesta www.vn.fi. Asialistojen seuraaminen on mainio tapa pysyä kartalla siitä, mikä laki tai asetus on milloinkin tullut todeksi.

Torstaina 12. tammikuuta valtioneuvoston listalla oli asetusmuutos, joka oli kaikessa ”kirkkaudessaan” valmis paketti some-jakeluun. Paljon olen näitä ennenkin lukenut, mutta nyt julkaistiin jotain, joka suorastaan pakottaa pohtimaan kansalaisen ja virkamieskunnan suhdetta.

Valtioneuvoston esittelyteksti kuului sanasta sanaan seuraavasti: ”Valtioneuvoston asetus valtioneuvoston kansliasta annetun valtioneuvoston asetuksen 2 §:n muuttamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen kumoamisesta”.

Siis mitä? Olen moneen kertaan lukenut tuon tekstin läpi enkä ymmärrä siitä mitään. Eikö jokaisen lukutaitoisen tulisi pystyä ymmärtämään, mitä valtioneuvosto on päättämässä ja mistä? Eihän virkamieskunnan käyttämä esittelykieli, jonka pohjalta valitsemamme kansanedustajat tekevät päätöksiä, voi ja saa olla vain alan todellisten hallitsijoiden hallussa?

Tai pitäisikö oikeastaan kenenkään väittää ymmärtävänsä edellä mainittua esittelytekstiä? Ei pitäisi, sillä suomen kieli taipuu kyllä vaikeidenkin asioiden selvään välittämiseen, jos osaa ja haluaa viestinsä ymmärrettäväksi.

Yhteiskunnassa kannamme syystäkin huolta eriarvoistumisesta. Osalla kansalaisista on enemmän kuin tarpeeksi, ja toisilta puuttuu elämän perustarpeet turvaavaa toimeentulo. Edellä oleva tekstiesimerkki avaa eriarvoisuudelle täysin uuden näkökulman: Suomeen on aikojen saatossa muodostunut virkamiesrälssi, joka on vieraantunut tavallisen yrittäjän ja ihmisen arjesta. Byrokratiatalkoiden tulisikin keskittyä suomeen. Pienen piirin ylläpitämä kapulakielen ylivalta pitää purkaa, jotta omaa oikeutustaan hakeva henkilö ei uppoaisi vieraan sanankäytön suohon.

Tapio Peltomäki
Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä

Alkuperäinen kirjoitus osoitteessa: http://www.y-lehti.fi/blogi/viesti/282