Lupaava ja oikea suunta

Postitettu 10.06.2015

Juhan Sipilän hallituksen ohjelma vaikuttaa lähes epäuskottavalta. Yritysmaailmasta tuttu tapa johtaa tuntuu joka tapauksessa tehokkaalta tavalta aloittaa talkoot.

Hallitusohjelma vahvistaa yrittäjyyttä, omistajuutta ja yritysten rahoitusasemaa. Hallitus sitoutuu myös edistämään sukupolvenvaihdoksia keventämällä perintöveroa ja arvioimalla muita kehittämistarpeita. Käytännön toimenpiteet ratkaisevat, eli nähtäväksi jää, voisiko tämä kaikki olla oikeasti totta.

Hallituksen veropoliittiset linjaukset ja niistä johdetut verotuksen kärkitavoitteet ovat positiivista luettavaa. Hallitus lupaa verotuksen kannustavan tekemään työtä, yrittämään, työllistämään, ottamaan riskiä, omistamaan, investoimaan ja sijoittamaan Suomessa. Juuri sitä, mitä me yrittäjät haluamme maan hallitukselta.

Viime hallituskautta leimasi verotuksen ennakoimattomuus ja epäjohdonmukaisuus. Asioita tuotiin julkisuuteen keskeneräisinä ja jo ilmoitettuja muutoksia muutettiin. Sipilän hallitusohjelma lupaa selvyyden verotuksen yleislinjasta heti vaalikauden alussa.

Uusi pääministeri toi jo hallitusneuvotteluihin selvän yritysjohtamisen otteen. Hän osoitti etujärjestöille, kuka maassamme käyttää ylintä päätöksentekovaltaa. Hyvä niin. Työnantaja- ja työntekijäpuolen järjestöt saavat toki vielä mahdollisuuden näyttää vastuunkantokyvykkyytensä kesän sopimusneuvotteluissa. Niissä neuvotteluissa on neuvottelupöydän molemmin puolin mahdollisuus osoittaa, kumpi on tärkeämpää, Suomen tulevaisuus vai vain saavutetuista eduista kiinni pitäminen. Jotenkin vaikuttaa siltä, että tavallinen suomalainen on etujärjestöjä kriisitietoisempi. Mahtavatko etujärjestö- ja liittojohtajat jäädä yksin uhittelemaan?

Positiivisen luottavainen, se on päällimmäinen tunteeni. Yritysjohtamisesta on malliksi Suomen yhteisten asioiden hoitamisessa. Nyt on hyvät suunnitelmat tehty ja homma on aloittamista vaille valmis.

Aurinkoista kesää!

Tapio Peltomäki
Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä