TuTo liikuttaa tuhansia turkulaisia

Postitettu 13.12.2017

TuTo on monilajiseura, joka yhdistää perinteet ja nykyajan: Talkoot ovat voimissaan, ja samaan aikaan toiminnan laatua tutkitaan sekä kehitetään yhteistyössä yliopistojen kanssa.

TuTo ry:n toiminnanjohtaja Henry Toivari on ollut tehtävässään noin 20 vuotta. Sini Paakkinen tuli tiedottajaksi ja sihteeriksi tänä vuonna. He kertovat yhdessä, mitä TuTo ry. on. Merkittävää on se, että he puhuvat aiheesta samalla tavalla, eivät sukupolvikuilun molemmilta puolin.

− Lajien välinen yhteistyö on suuri vahvuus. Lajien välistä osaamisen ja tekemisen vaihtoa tehostetaan huippuvalmentajien vetämänä. Tämä yhteistyö antaa paljon mahdollisuuksia, avaa Henry Toivari.

− Tavoitteina pitkäaikainen harrastaminen ja huippu-urheilu eivät sulje toisiaan pois. Monilajiseurassa voi halutessaan vaikka vaihtaa lajia, jos siltä tuntuu. Pääasia on tarjota mahdollisuus harrastaa aikuisikään asti, mikä on meille tärkeä arvo, Sini Paakkinen jatkaa.

− Tavoitteena on monipuolinen toiminta ja innostava ilmapiiri, jossa otamme toinen toisemme huomioon. Toivotetaan mahdollisimman moni mukaan ja mahdollistetaan heille pitkäaikainen harrastus, Toivari viimeistelee.

Erilaiset jumpat ovat iso osa toimintaa. Äiti-lapsi -jumpasta joogaan ja kaikkea siltä väliltä, TuTon oma sali sekä koulujen liikuntatilat ovat ahkerassa käytössä.

Ollaan asian ytimessä. Liikunta on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä monessakin mielessä, ja urheiluseurat kokonaiskuvan kannalta avainasemassa. Ajan haasteet seuratoiminnalle ovat kuitenkin äärimmäisen kovat. Toiminnan laatuvaatimukset ovat nousseet, kustannukset kasvavat ja ihmisten ajankäytöstä käydään kovaa kisaa.

− TuTo on nimenomaan kasvattajaseura. Laadukas ja monipuolinen toiminta palvelee sekä syrjäytymisen estämisessä että huippu-urheilijan polun avaamisessa, Toivari tiivistää.

− Lasten- ja nuorten urheiluharrastuksen laatutekijät ovat nykyään ratkaisevan tärkeitä. Kasvatuksellinen puoli on laji- ja valmennusosaamisen rinnalla oltava vahvasti mukana, Paakkinen sanoo.

TuTon tilanne on hyvä, sillä mukana on ihmisiä, joilta löytyy pedagogista koulutusta ja kokemusta vahvan lajitaustan lisäksi. Mukana on myös valtakunnallisesti tunnettu huippuvalmentaja sekä välitön suhde useisiin urheiluvaikuttajiin.

− Totta, tilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta hyvää voi ja pitää kehittää aina paremmaksi, linjaa Toivari

TuTo tuotti kyselytutkimuksen juuri oman tekemisen kehittämisen selkänojaksi. Juniorijääkiekkoharrastajien vanhemmat osallistuivat kyselyyn kiitettävästi.

− Saimme hienosti palautetta ja paljon sisältöä vastauksissa, joiden pohjalta olemme jo lähteneet viemään ideoita käytäntöön. Esimerkiksi toive terveiden elämäntapojen opetukseen konkretisoituu Turun yliopiston kanssa toteutettavaan ruokavalio- ja kehonkoostumustutkimukseen, Paakkinen selvittää.

Jatkoa seuraa, kun Turun kaupungin ja Jyväskylän yliopiston kanssa toteutetaan lasten ja nuorten urheiluharrastuksen laatutekijöiden tutkimus. Akateemisen maailman hyödyntäminen on tätä päivää, aivan kuten talkootkin.

− Parhaat arviot TuTo sai tutkimuksessa hyvästä yhteishengestä ja erityisesti valmennuksen tasosta. Tämä on meille se paras palaute, Toivari hymyilee.

− Huippuvalmentajien taitojäät, maalivahtivalmennus sekä lisäjäät jo aivan nuorille saivat myös paljon positiivista palautetta, Paakkinen lisää.

Taulu seinällä ja kirja kädessä: Afrikan luonto ja Ruisrock ovat erityisen läheisiä kuvauspaikkoja TuTo ry:n toiminnanjohtaja Henry Toivarille. Valokuvaus on ollut urheilumiehen harrastus vuosikymmeniä.

Tyytyväisyyteen on aihetta, sillä TuTo on onnistunut mahdollistamaan laadukkaan toiminnan ja pitämään harrastajien maksamat kustannukset kohtuullisina.

− Kova talkoohenki on meillä edelleen voimissaan. Hankimme mahdollisuuksia tehdä talkootöitä, ja niihin saadaan kova porukka tekemään. Kaikki raha menee vain ja ainoastaan lasten ja nuorten urheiluun, korostaa Toivari.

Ruisrock on jo parikymmentä vuotta mahdollistanut kartuttaa kassaa talkootyöllä.

− Lavarakenteet tehdään ja puretaan, yhdeksän kilometriä aitaa myös. Roudaaminen sekä koulumajoitukset kuuluvat myös pakettiin, joka tuo meille merkittävän summan urheilutoiminnan mahdollistamiseen.

Kesän suuren festarin lisäksi talkootuloja tulee merkittävästi kolmesta kohteesta. Uittamon lavalla tanssitaan 40 iltana vuodessa, satamassa parkkitalo toimii ympäri vuoden ja kohtuuhintainen telttavuokraus on kysytty palvelu.

− Hienointa on se, seurojen välinen yhteistyö on lisääntynyt, ja Turku on edelleen poikkeuksellisen hyvä kaupunki urheilla ja harrastaa. Tämä on meidän kaikkien etu, Toivari kiteyttää.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja