Turun Timanttipalvelu - Timantit – ammattimiehen parhaat kaverit

Postitettu 18.06.2018

Turun Timanttipalvelu ei palvele paria, joka haluaa sinetöidä ikuisen rakkauden timantein. Yritys sahaa kiinteistöjä irti toisistaan. Teollisuustimantit eivät ole ikuisia, mutta todella tehokkaita osaajan käsissä.

Kaksi rakennusta Turun keskustassa ovat eri yhtiöiden omistuksessa ja tilanteessa, joka vaati timanttista vaijerisahaa ja erityistä ammattitaitoa: Turun Timanttipalvelu sahasi kiinteistöt irti toisistaan.

− Yrityksen nimestä tulee usein korut mieleen, ja soittojakin on vuosien varrella tullut. Aika kaukana meidän arki kuitenkin on timanttikoruista, hymyilee Mika Temonen, Turun Timanttipalvelun perustaja ja toimitusjohtaja.

Kaukana tosiaan ollaan pienestä ja kiiltävästä, kun porataan läpivientejä tiiliseinään. Raskasta työtä, vaihtelevissa oloissa ja yksikään kohde ei ole samanlainen. Työmaat vaihtelevat valtavasti, mutta mikään ei jää tekemättä.

− Sahataan ja porataan reikiä betoniin sekä tiilirakennuksiin, läpivientejä sekä suurempia aukkoja vaativissa kohteissa. Teollisuustimantein rakennetulla vaijerisahalla saatiin kaksi kiinteistöä Turun keskustan alueella siististi irti toisistaan, Temonen kertoo.

Eli timantteja ei hiota luuppi silmässä, vaan timanttiporalla mennään läpi minkä värisen kiven tahansa. Piikkaus, jyrsintä, sahaus ja poraus ovat yrityksen ydinosaamista. Omakotitalo, julkinen rakennus tai ostoskeskukseen rakennettavat uudet porraskäytävät ovat kaikki tulleet tutuiksi. Naantalin voimalaitoksella töissä yritys oli mukana lähes kaksi vuotta.

− Se oli kaikin tavoin hieno työmaa, jossa kaikki oli suunniteltu ja toteutettu viimeisen päälle. Työturvallisuus muun muassa oli otettu hienosti huomioon, Temonen kiittää.

Työvoimapula pullonkaulana

Mika Temonen on pitkän linjan yrittäjä, mutta ennen kaikkea tekijä. Edelleen hän on joka päivä työn ääressä eikä välttele vaativia kohteita. Päinvastoin.

Timanttiporaus on osaavien ja harvalukuisen ammattilaisryhmän työmaa. Tilauksia eli työmaita olisi paljon enemmänkin, mutta tekijät ovat vähissä.

− Jos en itse olisi mukana tekemässä, niin ei tästä liiketoimintana mitään tulisi. Töitä olisi enemmän kuin ehdimme tekemään, mutta osaavia tekijöitä ei ole tarjolla. Vähintään kaksi vuotta kestää, että joku oppii tämän ammatin.

Yritys on kasvanut tilauskannan mukana kymmenisen vuotta tasaisesti. Lisäkasvun ainoa tulppa on tällä hetkellä henkilöstö eli työvoimapula.

− Haku on päällä koko ajan. Tilanne on tällä hetkellä huono, vaikka töitä olisi tarjolla pitkäksi aikaa. Ehkä työn fyysinen raskaus ja vaativuus ovat tulppana, Temonen pohtii.

Osaavan tekijän löytäminen ja kouluttaminen ovat iso investointi yrittäjältä.

− Kahdesta kolmeen vuotta menee joka tapauksessa, että tekijä osaa alan kaikki asiat ja pystyy itsenäisesti vastaamaan tilauksesta. Kasvun esteenä on osaavan ja sitoutuvan työvoiman löytäminen jo nyt, mutta miten käy tulevaisuudessa, Temonen pohtii.

Tällä hetkellä yrityksessä on yhdeksän työntekijää.

− Huippumiehiä. Hieno homma tehdä töitä heidän kanssa.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja