SF-Katsastus Oy - Kireä kilpailu katsastuksista

Postitettu 13.06.2017

Ajoneuvojen katsastustoiminta on yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi. Paljon on vuosisadassa muuttunut. Esimerkkinä vaikkapa se, että naispuolinen elintarvikeinsinööri johtaa menestyvää katsastusasemaa vuonna 2017.

Muutokset katsastustoiminnassa ovat olleet viime vuosikymmeninä valtavia, kun valtiovetoisesta yhden aseman maailmasta on kuljettu kiihtyvällä vauhdilla yritysten väliseen kilpailuun. Yksityisten katsastusasemien ensiaskeleet otettiin jo 90-luvulla, ja 2000-luvun alkupuolella valtio veti lopullisesti tulpan irti.

Reilut kymmenen vuotta sitten Suomen kaksi suurinta alan yritystä myytiinkin jo ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Näiden suurten katsastusasemaketjujen sekä useiden pienempien alan yritysten kanssa kilpailee yrittäjävetoinen ja täysin kotimainen SF Katsastus Oy Raisio.

– Pelkästään Turun talousalueella on nykyään 19 katsastusasemaa. Kilpailu on raastavaa, ja sitä käydään hintakärki edellä. Katsastusten hinnat ovat jo painuneet tasolle, joka ei ole oikea, sanoo omistajayrittäjä Kirsi Vähä-Kouvola-Niemi.

Kysyntä, tarjonta ja kilpailu, eikö tästä yhtälöstä nimenomaan muodostu oikea hintataso?

– Asia on tietenkin myös niin, mutta kyse on ennen kaikkea liikenneturvallisuudesta ja lakisääteisestä toiminnasta. Oikein toteutettuna katsastus vaatii ammattitaitoa, aikaa ja ajanmukaista teknologiaa, joista ei ole varaa tinkiä.

Asiakaskokemus avainasemassa

SF Katsastus Oy Raisio ei ole kovassa kilpailussa lähtenyt tinkimään. Vähä-Kouvola-Niemi on valinnut hyvin itsensä näköisen tien. Yrityksen vetäjä on huippuesimerkki yrittäjästä, joka tekee asiakkaidensa ja omiensa puolesta kaiken mahdollisen.

– Panostamme kokonaisvaltaiseen palveluun. Meillä on henkilöstöä katsastusmiesten lisäksi myös asiakaspalvelussa, ja osaamme vastata alusta loppuun asiakkaiden tarpeisiin esimerkiksi monimutkaisempien rekisteröintien kohdalla.

– Osaavat tekijät, pitkät aukioloajat ja mahdollisuus varata aika verkkopalvelustamme ovat meidän vastaus asiakkaiden toiveisiin, SF-Katsastus Raision toimitusjohtaja Vähä-Kouvola-Niemi kertoo.

Panostus asiakaskokemukseen on tuottanut tulosta. SF-Katsastus on kovassa kilpailussa kasvanut ja ansainnut asiakkaidensa luottamuksen. Parkissa ei voi kuitenkaan nöpöttää, sillä katsastusbisneksessä ei ole näkyvissä lainsäädännönpuolelta vetoapua.

–Päinvastoin, sillä painetta katsastusmäärien vähentämiseen on ilmassa. Jos lainsäädäntö muuttuu niin, että katsastuskertojen vuosiväliä harvennetaan ja uusien autojen ensikatsastusta siirretään entisestään eteenpäin, niin eihän se meidän vinkkelistä hyvältä vaikuta.

Vähä-Kouvola Niemi ei kuitenkaan ole niitä ihmisiä, jotka jäävät jurnuttamaan punaisia valoja. Keltaista tai jopa vihreää on toimialalla myös näkyvissä, kun osaa valita ajoradan oikein.

– Tavaraa kulkee pyörien päällä paljon. Talouden hyvät uutiset alueella kasvattavat tätä liikennettä. Panostammekin entistä enemmän raskaan kaluston palveluketjuun, Vähä-Kouvola Niemi selvittää.

Alan parhaat kahvit

Mutta miten elintarvikeinsinööristä tuli SF-Katsastus Raision omistajayrittäjä? Taustalta löytyy useampia samaan päätepisteeseen kuljettaneita tekijöitä.

– Elintarvikeala hiipui 90-luvun loppupuolella. Toisaalta aviomieheni oli yrittäjänä autoalalla ja tunsi toimijoita. Vaihdoin alaa ja aloitin katsastusaseman asiakaspalvelussa. Vuonna 2010 vanhan työtoverit pyysivät yhtiökumppaniksi ja omistajayrittäjäksi. Neljä vuotta myöhemmin jatkoin yksin SF Katsastus Oy Raisio omistajana.

– Olen oppinut alan laajasti ja teen yrityksessä aivan kaikkea kahvinkeitosta lähtien. Ainoa asia, mitä en tee, on varsinainen katsastus. Ja enköhän elintarvikeinsinöörin koulutuksella osaa keittää ainakin alan parhaat kahvit, naurahtaa Kirsi Vähä-Kouvola Niemi.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja