Saariston Kaivonporaus Oy - Bisnes pintaa syvemmältä

Postitettu 13.06.2017

Saariston Kaivonporauksen juuret ovat syvällä ja sukupuun oksat vahvoja. Yrityksen vetovastuussa oleva nykypolvi poraa pääosan liikevaihdostaan syvältä peruskalliosta.

Talouden piristyminen näkyy ja kuuluu: Turun Vapaavarasto laajenee vauhdilla, ja tuhannet uudet neliöt on jo varattu ennen valmistumistaan.

– 3500 neliötä uutta on valmiina ja toiset 3500 neliötä rakenteilla. Pinta-alan lisäksi mennään konkreettisesti myös ylöspäin, sillä varastot ovat kymmenen metriä korkeita.

– Lisätilan tarpeen taustalla on Pukkilan varastotoimintojen siirto Turun Vapaavarastolle sekä telakan alihankintaketjun moninaiset tarpeet, Turun Vapaavaraston toimitusjohtaja Stefan Lindström kertoo.

Vapaavaraston työmaalla tilaustaan toimittaa alihankintana Saariston Kaivonporaus Oy. Nyt ei mennä ylöspäin, vaan todella syvälle. Äänimaailmaa hallitsee poralaitteisto, jonka voimanlähde nakuttaa kunnioitettavan kokoisen rekan lavalla.

Metalliputki painuu peruskallioon vaivatta ja vauhdilla.

–Toteutamme Turun Vapaavaraston alueelle 13 kaivoa sekä asennamme kolme maalämpöpumppua, joiden yhteisteho on 264 kilowattia. Kaivot porataan 300 metrin syvyisiksi. Porauslaitteistolla päästäisiin vaikka 600 metriin, mutta se ei olisi järkevää, kun tavoitellaan parasta mahdollista tehoa maalämmöstä, selvittää Jimmy Kronberg.

Porausvaunulla kuuhun

Jimmy Kronberg tietää mistä puhuu. Hän on ollut alalla 90-luvun alusta asti, jolloin yritystä johti hänen setänsä Peter Kronberg.

– 15-vuotiaana pääsin kesätöihin asentajan apumieheksi. Olin aika kovassa kunnossa, kun koko kesä vedettiin putkia pitkin saaristoa, 16 tuntisia päiviä, Jimmy Kronberg naureskelee.

Yrityksen historia juontaa kuitenkin juurensa syvemmälle. Vuonna 1970 Bertel Fjäder hankki ensimmäisen porausvaununsa, koska ”vettä tarvitaan aina, ja saaristossa on paljon porakaivoja tehtäväksi”.

Bisnespuolta tuli kuitenkin pian pyörittämään sukulaismies Peter Kronberg, joka osti yrityksen enoltaan Bertel Fjäderiltä.

– Bertel sekä koneinsinööri Risto Eriksson kehittivät ja rakensivat 80-luvulla prototyypin saariston oloihin soveltuvasta porausvaunusta. Se samainen porausvaunu on tänäänkin töissä, ja sillä pääsee vaikka kuuhun. Tai ainakin puuhun, Jimmy Kronberg naurahtaa.

Yli sata pumppua vuodessa

Opintojen jälkeen eli 2000-luvun alusta lähtien Jimmy Kronberg on ollut vakituisesti ja täysipäiväisesti palveluksessa, viimeiset kolme vuotta toimitusjohtajana ja omistajayrittäjänä. Myös hänen siskonsa sekä isänsä ovat yrityksen kantavia voimia. Isä Johan Kronberg on ollut merkittävässä roolissa yrityksen eri vaiheissa käytännössä alusta asti ja toimii edelleen aktiivisen hallituksen puheenjohtajana. Jimmyn sisarukset, veli John Kronberg sekä siskot Jenny Kronberg ja Jessica Ranta-Aho ovat hallituksen jäseniä, ja Jessica myös työskentelee yrityksessä.

- Ensimmäinen maalämpöpumppu kotikulmille Paraisille asennettiin vuonna 1994. Tänä vuonna toteutamme ja toimitamme reippaasti yli sata maalämpöpumppua. 2000-luvun alussa kasvu oli jonkin aikaa erittäinkin nopeaa, mutta se pysähtyi kuin seinään, kun energiatukiin tuli muutoksia.

- Tämä vuosikymmen on menty tasaista tahtia, ja saneerauskohteet ovat olleet merkittävässä roolissa. Nyt on hyvä vire päällä. Omakotitalojen lisäksi kasvua on näkyvissä yritysten ja kuntien kiinteistökohteissa sekä asunto-osakeyhtiöiden uudistuotannossa ja saneerauksissa, Kronberg kertoo.

Maalämmön lisäksi yritys on paalutettu pitkiin perinteisiin pohjatuville tukijaloille. Kaivoja tehdään edelleen sekä saaristossa että mantereella, ja rantoja ruopataan ja rakennetaan. Kalusto ja henkilöstön osaaminen soveltuvat erinomaisesti myös perustusten rakentamiseen.

– Esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen sekä laitureiden perustukset onnistuvat erinomaisesti samalla kalustolla kuin porakaivotkin. Kuumasinkitty teräs kallioon porattuna on vahva perusta, Jimmy Kronberg paaluttaa.

Vahvalle perustalle on hyvä rakentaa. Saariston Kaivonporaus on siitä hyvä esimerkki.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja