Puhdasta ilmaa

Postitettu 13.12.2017

Airon Oy:n asentaja Sami Sivula tuntee kohteensa ja osaa hommansa.

Ilmasta rahan tekeminen ei ole yksinkertaista.

Olemme siellä, missä ilma kulkee. Tehdään siis ilmasta rahaa, naurahtaa Airon Oy:n toimitusjohtaja Hannu Alho.

Taloushallinto
ja hallittu kasvu

Hannu Alho aloitti yritystoiminnan yksin. Eli tehdään kaikki myös itse, kuten yrittäjillä on tapana.

− Omillani hoitelin yrityksen kaikki asiat monta vuotta. Ei siinä ollut mitään järkeä näin jälkeen päin ajateltuna. Työpäivän jälkeen lastasin laskutuksen salkkuun, ja ajattelin hoitavani asian kotona. No eihän se toiminut, kun televisiosta tuli joku Bumbtsibum, Alho veistelee värikkääseen tyylinsä.

Palkittu yrittäjä tietää todellakin mistä puhuu, kun hän tänään sanoo, että kaikkea ei kannata tehdä itse. Oikea sävel löytyi, kun Kaarinan tilitoimisto astui kuvaan.

− Aironin ja Airduon taloushallinto käytiin läpi ja laitettiin kuntoon, mistä alkoi hallittu ja vauhdikas kasvu. Omien projektien hallinta ja loppuun saattaminen ovat koko meidän yritystoiminnan ydin. Taloushallinto on aivan yhtä tärkeä osa kokonaisuutta, näin se vaan oikeasti on.

Hannu Alho ja moni muu jäi 90-luvulla laman lyöminä työttömäksi. Osaamista ja halua tehdä oli vaikka kuinka, mutta työn ostajia ei yhtään. Eikä varsinkaan miehelle, joka ehdotti ilmastointikanavien puhdistamista.

− Hulluna pidettiin. Rahastuksen maku, kun ilmasta tehdään bisnestä. Totta kai ilma kulkee puhtaana putkissa, näin ajateltiin. Puhelin ei yrityksen alkuvaiheessa soinut, Alho naureskelee.

No nyt soi. Terve sisäilma on keskustelun kärki ja laatuvaatimus, mutta 90-luvulla asia ei aiheuttanut aivastustakaan. Työtön ammattimies lähti siitä huolimatta myymään osaamistaan.

− Ilmamäärien mittaukset ja laitteistojen huollot olivat osaamisen kärki. Onneksi minut muistettiin aikaisemmin tekemieni töiden kautta. Korppoon kunta, Parainen ja Raisio tilasivat aloittelevalta yrittäjältä alkuun sen verran, että yhden miehen yritys lähti liikkeelle, Alho muistelee.

Monivivahteinen kokonaisuus

Nyt tekijöitä on 30, kahden yrityksen liikevaihto yhteensä noin kolme miljoonaa euroa ja omistaja palkittu Paraisten vuoden yrittäjänä 2017.

− Hieno tunnustus pitkästä yrittäjyydestä. Arvostan aidosti paljon ja yllätyin, kuinka paljon huomiota valinta on tuonut. Siitä huolimatta luovutan vapaaehtoisesti arvonimen seuraavalle kannettavaksi, Alho heittää.

Kone, putki ja ilma: ikiliikkuja, joka tuottaa puhdasta ilmaa sisätiloihin omillaan ja loputtomasti. Näin se ei todellakaan ole.

− Ilmanvaihto on useiden asioiden monivivahteinen kokonaisuus. Airon hoitaa asennukset ja huollot, Airduo ilmastointikanavien puhdistukset. Yli 20 vuoden kokemuksella osaamme joka tapauksessa puhtaan ilman putken alusta loppuun.

Ilmanvaihdon toimivuus on asiakkaan ja palveluntuottajan välistä yhteistyötä, joka ei saa vuotaa. Käyttö- ja asennussuunnitelma oikein tehtynä, kattava huoltosopimus sekä osaavat tekijät ovat puhtaan sisäilman osatekijät. Airon ja Airduo täyttävät vaatimukset, ja samaa mieltä ovat muun muassa Turun kaupunki, TYKS ja Hesburger.

Kokemus on vahva valtti

− Meidän työnjohtajat sekä asentajat todella tuntevat kohteensa sekä ilmanvaihtoon liittyvät laitteistot. Erikoistuminen, kokemus ja palvelun joustavuus ovat meidän kilpailuvaltit.

Alhon johtamat yritykset ovat toteuttaneet useita kohteita, joissa toiminta ei voi keskeytyä ulkopuolisen urakoitsijan takia. Kauppias ei katso hyvällä, jos maitokaappi on pois myynnistä ilmanvaihtotöiden takia.

− Kokemus on suuri valtti. Olemme saaneet kiitosta siitä, että isotkin asennus- ja huoltotyöt on toimitettu niin, että asiakkaan liiketoiminta ei häiriinnyt. Tämä osaaminen on meille iso vahvuus, Alho sanoo.

Ilmanvaihtoon liittyvät ratkaisut menivät aikanaan vuodenaikojen mukaan, kevät ja syksy olivat sesonkia. Edelleenkin näin on, mutta nyt muutkin kuukaudet ovat nyt täynnä: Talouden nousukausi näkyy vahvasti.

− Saneerausrakentaminen on meidän liiketoiminnassa suurin kokonaisuus ja kasvussa. Telakka-alue ja muu uudisrakentaminen vetävät voimakkaasti, mikä jättää meille maissa operoiville yrityksille enemmän tilaa operoida niin sanotusti maissa.

Vene ja El Camino

Hannu Alho on klassinen esimerkki yhden miehen yrityksestä, joka on kasvanut työn, osaamisen ja elämänasenteen kautta. Se on kokonaisvaltainen tapa tehdä ja elää. Hannun poika Erno Alho jatkaa isänsä renkaanjälkiä Airduon osakkaana sekä harrastuksen kautta: amerikkalaisten autojen rakentaminen on myös kokonaisvaltainen tapa tehdä asioita.

− Kyllä, siihen saa menemään kaiken ajan ja rahan!

Työn alla on parhaillaan klassikko, El Camino. Isä-poika -projekti etenee kutenkin pienin askelin, sillä työ häiritsee harrastuksia.

− El Caminosta tulee hieno, mutta samalla varmaankin myös maailman kallein yksilö, vaikka jätetään työtunnit laskematta. Näissä hommissa nälkä kasvaa syödessään. Toisaalta viime kesä jäi veneilyn osalta kokonaan väliin, ja sama saattaa käydä El Caminolle.

− Katsotaan nyt, kuinka puhtaan ilman sesonki jatkuu, Alho hymyilee.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja