Matala kynnys makujen maailmaan

Postitettu 15.12.2015

”Äiti pojastaan pappia toivoi”, mutta ravintoloitsija tuli. Viljo Ravantti tasapainoilee hyvällä menestyksellä perinteen ja uuden välillä. Pikkuveli Matti vastaa siitä, että ainakin maut ovat taivaallisia.

Kaksi vanhempaa herrasmiestä istuu alas. Ruokalistaa ei tarvita. Tarjoilijalle tiedoksi riittää pippuripihvin paino. Pippurimylly on Turun tunnetuimpia ravintoloita, jonka pippuripihvi edustaa valtakunnan varmimpia valintoja.

– Hosumisesta meitä ei voi syyttää. Ruokalistan annoksista osa on säilynyt yli 40 vuotta muuttumattomana. Toisaalta menu mukautuu päivittäin ja pientä viilausta tehdään sesonkien mukaan jatkuvasti. Perinteiden kunnioittaminen ja ylläpitäminen yhdistettynä tämän päivän trendeihin, näiden kahden asian kanssa tasapainoillaan, Viljo Ravantti kertoo.

Tiskialtailta alkuun

Viljon vanhemmat, Osmo ja Helena perustivat ravintolan 1970-luvalla. Viljo ja nuorempi veli Matti syntyivät samaisella vuosikymmenellä. Kultaisella 80-luvulla veljekset ottivat ensituntumaa ravintolabisneksen arkeen tiskialtaiden ääressä.

– Aina oltiin auttamassa ja tekemässä. Äitini toivoi minusta pappia, mutta ravintoloitsija tuli, Viljo naurahtaa.

Velimies Matti on mies valkoisissa ja Pippurimyllyn kokki. Maan paras pippuripihvi paistuu vaikka unissaan.

– Tiskihommissa aloiteltiin vanhempien apuna. Koulun kesälomien aikana tehtiin kaikkea sitä mitä tarvittiin. Noin kymmenen vuotta sitten valinta jatkaa vanhempieni polulla oli selvä. Syvä omakohtainen kokemus alasta ja tietyn jatkumon eteenpäin rakentaminen ovat henkilökohtaisesti tärkeitä, Matti Ravantti kuvailee.

Hunsvotti ja Rantakerttu

Veljesten isä Osmo on edelleen mukana ja tukena, äiti Helena ei enää istu maallisissa pöydissä. Viljo ja Matti ovat ottaneet vetovastuun ja vieneet yrityksen uudelle tasolle.

– Totta kai hirvitti erittäin tunnetun ravintolan toisen polven vastuu. Toisaalta taas juuri se perinne, sekä isän edelleen mukana oleminen antoivat uskoa ja tahtoa jatkaa. Kuten isäni sanoo, niin uudistukset parinkymmenen vuoden välein on ok eikä ainakaan hosumisesta voi syyttää, Viljo veistelee.

Ravantit Oy on nuoremman polven aikana kasvanut ja laajentunut Pippurimyllystä merkittävästi. Asiakaspaikkoja on yhteensä noin 700 ja henkilöstä vakituisesti viitisenkymmentä. Toinen polvi palvelee Aurajoen aurinkoisimmilta terasseilta satamakapakka Hunsvottiin.

– Pippurimylly on ja pysyy. Maailma kuitenkin muuttuu ja kysyntä sen mukana. Hugo, Hunsvotti, Kerttu ja Rantakerttu ovat avanneet mahdollisuuksia ja monipuolistaneet tarjonnan. Koko ajan ollaan ajan hermolla ja katsotaan, mikä parhaiten palvelee kysyntää, Ravantit Oy:n toimitusjohtaja Viljo kertoo.

Matala kynnys

Kaikkia ravintoloita määrittelee vanhemmilta ammennettu asenne ja arvopohja: Kynnys astua ravintolaan pitää olla matala ja hinta-laatusuhde kohdillaan. Pippurimylly on siitä paras mahdollinen bookmark, jota Ravantit Oy:n muut ravintolat noudattavat.

– Ravintoloiden profiilit ovat erilaisia, mutta kenen tahansa on niihin helppo astua sisään. Ja siitä toivottavasti seuraa valinta tulla uudestaan, Viljo miettii.

Ainakin Pippurimyllyn osalta asiat ovat menneet juuri niin jo yli 40 vuotta. Talon punaviini ja 160 grammaa, koska tahansa uudestaan ja kiitos.

Teksti: Mikko Grönman Valokuva: Esko Keski-Oja