Asennuskivi - Kivet kohdillaan

Postitettu 08.12.2016

Asennuskivi Oy:n pohjatytöt tehtiin kuntoon jo 80-luvulla. Turun teknillisestä oppilaitoksesta valmistunut nuori mies muutti pääkaupunkiin ja vastasi ratkaisevaan puheluun.

Jouko Helin perusti Asennuskivi Oy:n vuonna 1987 Turussa. Työt olivat kutenkin kiven alla tai ainakin uudelle tekijälle vaikeasti tavoitettavissa. Helsingistä sen sijaan löytyi töitä.

– Vuokraisäntä soitti yhtenä kauniina päivänä ja sanoi, että lähdetään tekemään omakotitalojen pihoja. Sitten mentiin, ja vähän ajan kuluttua kuljin kahden työmiehen kanssa ympäri Suomea erilaisissa projekteissa. Viitisen vuotta meni niissä merkeissä, muistelee Asennuskiven toimitusjohtaja Jouko Helin.

Kun lama-aika kuritti kovalla kädellä kotimaista markkinaa 90-luvulla, niin Helin lähti työnperässä Ruotsiin sekä Norjaan. Viitisen vuotta meni siinäkin reissussa, jonka jälkeen am-mattimies asettui Raumalle. Pieni ja sympaattinen satamakaupunki ei valikoitunut vahingossa.

– Tarkastelin tilannetta ja pohdin ratkaisevia tekijöitä, jotka puolsivat vahvasti Raumaa. Ensinnäkään alan kilpailevia yrityksiä ei käytännössä ollut, pääkaupunkiseudusta olin saanut niin sanotusti riittävän annoksen ja viihdyin hyvin vanhempieni Raumanmökillä, Helin heittää.

Raumalla kivet alkoivat asettua paikoilleen ja tarkasti linjaansa. Laadukas ja luotettava tekijä sai suurempiakin urakoita muun muassa silta- ja tienrakennuksen puolelta.

– Asiat alkoivat sujua ja asiakkaat tuntea. Homma helpottui huomattavasti, kun tultiin työn tilaajien kanssa tutuiksi ja tekemämme työn laatu kävi kaupaksi, Helin kertoo.

Leka kesyttää luonnonkiven

Kymmenkunta astetta pakkasta ja aurinko paistaa: kaunis ja kuiva talvipäivä sopii mainiosti kivitöiden ammattilaiselle. Harjavallan seurakunta on tilannut Asennuskiveltä reilut parisataa metriä lohkarekiviaitaa hautausmaalle.

Selvää toki on, että sulan maan aika on Asennuskiven sesonkia, mutta esimerkiksi seinäverhouksia, aitoja ja muureja tehdään talvellakin.

– Oikein mukava ja rauhallinen työmaa, kun ei ole liikennettä eikä melua, kuvailee Helin, joka operoi urakassa kaivinkonetta. Lekaa heiluttaa kaksi ronskia ammattimiestä, joiden harjaantunut silmä kesyttää luonnonkiven kohdilleen.

– Luonnonkiviprojektit ja erikoiskohteet ovat mukavaa vaihtelua. Erityisesti mieleen ovat jäänet Aurajoen ranta sekä Kordelinin kappeli Raumalla.

– Luonnonkiven käyttö on lisääntynyt ja monipuolistunut huomattavasti eri kohteissa. Hyvään suuntaan ollaan muutenkin menossa, sillä materiaali- ja värivaihtoehtoja on enemmän ja kiven käyttö lisääntynyt.

Laatu vaatii aikaa

Asennuskiven liikevaihdosta selkeästi suurin osa tulee erilaista tierakennukseen liittyvistä kokonaisuuksista sekä rakennusyhtiöille tehtävistä pihaneliöistä. Omakotitalojen pihoja toki tehdään myös.

– Noin viidennes töistä on yksityisten toimeksiantoja. Muutosta on vuosien varrella tapahtunut, sillä nykyään piha halutaan kerralla valmiiksi ja kivettyjen alueiden koko on kasvanut. Aikataulujen kanssa tuppaa olemaan turhan tiukkaa, eli soitetaan vasta sitten, kun kivet ovat pihassa ja toivotaan, että tulkaa tekemään heti ja valmista piti olla eilen, Helin hymyilee.

Aikatauluista Helin ei ole kuitenkaan valmis tinkimään, sillä laadukas lopputulos ei synny hosumalla. Asennustyö on tarkkaa ja raskasta käsityötä, joka vaatii aikansa.

– Huonosti pohjustettu ja asennettu tarkoittaa tulevia korjaustöitä parin vuoden sisällä. Laadusta en ole koskaan valmis tinkimään eli tehdään 60 neliötä päivässä kunnolla mieluummin kuin sata sinne päin. Jokainen työmaa on toki omansa. Hyvällä suunnittelulla ja kokemuksen avulla osaamme mitoittaa ajankäytön vastaamaan laatuvaatimuksia.

Kivimiehellä on myös selkeä näkemys siitä, että kivi ei ole aina kaikki kaikessa.

– Välillä tuntuu, että koko tontti rakennetaan täyteen. Kyllä vihreääkin pitäisi pihalla riittää lasten leikkeihin ja peleihin, satojen pihojen ammattimies sanoo painavan sanansa ja jatkaa kaivurihommia.

Teksti: Mikko Grönman
Valokuvat: Esko Keski-Oja